Met de opkomst van de elektrische auto wordt het voor veel mensen aantrekkelijk om een laadpaal thuis te laten installeren. Op die manier hoef je niet meer langs een laadpaal, maar kun je jouw auto gewoon thuis opladen en staat hij elke ochtend met een volle accu op je te wachten

In feite is elk huis geschikt voor een laadpaal en kan iedereen die dat wil, er een laten installeren. Is het een laadpaal voor particulier gebruik, dan heb je geen vergunning nodig. Pas als je een openbare laadpaal wilt hebben, komt er papierwerk bij kijken. Maar wil je gewoon dat je met je eigen auto elke ochtend met een volle accu op pad kunt, dan is het enige regelwerk de installatie van de laadpaal thuis

Een laadpaal of een wallbox?

Er komt nogal wat terminologie kijken bij het plaatsen van een laadpaal, maar het verschil tussen een wallbox en een laadpaal is gauw uitgelegd. Een laadpaal is een losse paal, een wallbox is een laadpunt dat aan de muur van je huis wordt bevestigd. Verder verschillen de beide installaties niet van elkaar; alles wat we in dit artikel bespreken is één op één wisselbaar op zowel de laadpaal als de wallbox.

Dynamic load balancing

Om te voorkomen dat je elektriciteitsnet overbelast raakt als je Audi e-tron ‘s avonds aan het stroom ligt, is het aan te raden om een laadpaal thuis te nemen met dynamic load balancing. Die houdt namelijk steeds bij wat het stroomverbruik in je huis is en draait het laadvermogen terug wanneer dat nodig is. Op die manier voorkom je dat de stoppen doorslaan als je de droger ook nog even aan wilt zetten. Heb je een 3-fasen aansluiting, dan is de kans op overbelasting sowieso kleiner, omdat het vermogen over drie fasen wordt verdeeld. Heb je dus een 1-fase aansluiting, dan is het de investering zeker waard om naar een 3-fasen aansluiting te gaan.

Opladen via zonnepanelen

Een laadpaal aan je huis is op zichzelf al een fijne gedachte, maar het kan nog interessanter worden als je ook zonnepanelen hebt. De energie van deze panelen kun je namelijk prima gebruiken om de accu van je auto op te laden en kost dus vrijwel niks. Heb je nog geen zonnepanelen, dan is het zeker de overweging waard. Het kan meer dan honderd euro per maand besparen op je elektriciteitskosten als je je auto via zonne-energie kunt opladen. Die besparing loopt flink op als je dit een paar jaren volhoudt.

Belangerijk !

Technic4u plaats alleen de laadpalen en sluit ze aan in de meterkast. De kabels dient u zelf aan te leggen of laten aanleggen. Korte opbouw stukken kabel kan ik wel voor u verzorgen.